PREHRANA U VRTIĆU
U našem vrtiću se već dugi niz godina njeguje pravilna prehrana koja se planira, provodi i kontrolira prema zakonskim propisima.
Naši jelovnici su definirani preporučenim energetskim i nutritivnim vrijednostima ovisno o dobi djeteta i planiraju se od strane zdravstvene voditeljice za svaki nadolazeći tjedan i prema godišnjem dobu (uvrštavanjem sezonskih namirnica).
U najvećem područnom objektu u Murvici/Briševu u profesionalnoj centralnoj kuhinji rade dvije kuharice u pripremanju obroka za svu djecu u vrtiću. Za djecu koja se nalaze u matičnom i područnom objektu u Poličniku osiguran je prijevoz ručka u zato prikladnim uvjetima poštujući sve higijenske standarde.
Cilj pravilne prehrane:
- razvijanje zdravih/pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi
- promicanje pravilne prehrane
- unapređenje kvalitete prehrane s ciljem održavanja dobrog zdravlja i sprečavanja bolesti uzročno povezanih s načinom prehrane
- usvajanje zdravih stilova življenja i pozitivnih stavova o očuvanju i unaprjeđenju osobnog zdravlja i zdravlja nacije
Obilježja pravilne prehrane u vrtiću:
- sprema se svježe sezonsko voće i povrće
- prehrana se temelji na cjelovitim žitaricama, sezonskom voću i povrću,
- u jelovnike se uvode razne vrste mahunarki i grahorica,
- u skupini mesa prednost se daje lakše probavljivim vrstama mesa,
- u skupini mliječnih proizvoda naglasak je na fermentiranim mliječnim proizvodima s probiotikom, te punomasno mlijeko,
- izvori masnoća koji se koriste u prehrani bogati su nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo ulje),
- koristi se svježe začinsko bilje, med i drugi začini (jabučni ocat),
- u smjernice su uključene i preporuke o adekvatnom unosu tekućine, osobito vode
Broj dnevnih obroka – ovisi o dužini djetetovog boravka u vrtiću:
- Tijekom dana prehrana djeteta koje je na cjelodnevnom boravku (od devet do deset sati dnevno) sastoji se od tri glavna obroka (doručak, ručak i užina), te dva međuobroka (zajutrak i međuobrok),
- dok djeca koja su u poludnevnom boravku (četiri do pet sati dnevno) imaju doručak i jedan međuobrok.
Od rujna 2022. godine naš Dječji vrtić „Zvončić“ sudjeluje u Projektu „Živjeti zdravo u vrtiću“ kako bi naša djeca usvajala zdrave navike od najranije dobi. Isto tako, uključeni smo u projekt „Domaće u vrtiće“, čija je svrha stvaranje preduvjeta za uvođenje novih namirnica i povećanje potrošnje proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u dječjim vrtićima na području četiri partnerska LAG-a iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Uvođenje domaćih svježih i sezonskih namirnica omogućit će nam primjenu standardiziranih, sezonskih jelovnika s ciljem ujednačavanja kvalitete prehrane u našem vrtiću. Zdravstvena voditeljica kao dio tima vodi aktivnosti o važnosti pravilne prehrane i računa o tome da djeca usvajaju zdrave navike već od svoje najranije dobi.
KAKO POMOĆI DJETETU KOJE NE PRIHVAĆA NOVE NAMIRNICE U PREHRANI
- Ne hraniti dijete dok gleda TV, dok je u šetnji i u kolicima
- Hrana djetetu ne smije biti ni „nagrada“, ni „kazna“
- Odrasla osoba (roditelj i odgajatelj) treba biti pozitivan primjer/model djetetu
- Jesti zajedno s djetetom za stolom kada god je to moguće
- Jesti istu vrstu hrane
- Prije uvođenja svake nove namirnice ili jela razgovarati s djetetom o namirnici (razgovor i objašnjenja primjerena njegovoj dobi) i objasniti mu zašto je važno baš to što mu nudimo jesti
- Nove namirnice uvoditi postupno, jednu po jednu, u malim količinama
- Omogućiti djetetu pravo na izbor jela – npr. dvostruki doručak
- Ručak i užinu planirati tako da uz nove namirnice uvijek ima i poznatih
- Preporuka je da dijete treba biti gladno prije „novog“ obroka
- Pozitivno djeluje prije jela i šetnja na svježem zraku
- Ne davati djetetu prije obroka grickalice
- Djetetu dati da samo stavi u tanjur količinu hrane koju želi pojesti
- Voditi brigu o estetskom izgledu hrane –jela, stola i o atmosferi za blagovanje
- Hrana mora biti ugodna oku i nepcu (izgled – miris – okus)
- Povesti dijete u kupnju kako bi samo odabralo ono što bi željelo jesti
- Ponekad djetetu treba dopustiti da samo odabere hranu koju želi dozvoliti mu i uključiti ga u pripremu jela i stola
- Ne požurivati ga za vrijeme jela
- Novo jelo/namirnicu ponavljati više puta (čak osam do deset puta, pa i više),da bi ju dijete prihvatilo
- Ako dijete sjedi za stolom i ne jede, ne davati mu drugo jelo do sljedećeg obroka
- Uspjeh ćemo najbolje postići da dijete uključimo u aktivnost/pripremu, radionicu…
- Ako dijete jede količinski malo i samo određenu vrstu hrane – „izbirljivo“ je i ne napreduje na težini, treba konzultirati i uključiti liječnika
DRUGI RAZLOZI KADA DIJETE ODBIJA HRANU…
- različite bolesti djeteta
- rast zuba
- umor
- preobilni međuobroci
- hranjenje neposredno prije glavnog obroka i neki drugi
- Pravilnom prehranom mogu se spriječiti mnoge bolesti: pretilnost, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, osteoporoza. Danas se mnoge od tih bolesti nazivaju pedijatrijskim bolestima jer se smatra da imaju korijene u najranijem djetinjstvu.
- Predškolsko razdoblje je vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djeteta. Pravilna prehrana iznimno je važna upravo u tom razdoblju jer ima izravan utjecaj na cjelovit rast i razvoj, ali i na kvalitetu života kasnije. Dobre prehrambene navike koje dijete usvoji tijekom djetinjstva postavit će temelje njegove prehrane u odrasloj dobi.